Onderhoud dinsdag: Fiets schoonmaken

Je hebt gefietst dus nu is het tijd je fiets schoon te maken, wil je de volgende keer weer fijn fietsen.

Spoel je fiets af met een tuinslang, zeker niet met een hoge druk spuit (hiermee spuit je alle vet tussen de lagers uit). Spuit altijd in de lengte van je fiets, van voor naar achter en andersom. Zeep je fiets lekker in met een sopje, het frame kan je best schoonmaken met een spons. Op de plekken waar je lastig bij kan komen biedt een borstel zeker een uitkomst. Maak zeker ook je banden schoon, nu kan je goed controleren of er schade is gereden.

Maak zeker ook je ketting schoon, in een eerder blog hebben wij dit uitgebreid behandeld. Tandwielen maak je schoon met een borsteltje, hiermee haal je al het vuil tussen de tandwielen vandaan. Schijfremmen dienen schoon te zijn, geen vet en vuil. Als ze piepen is het een teken dat ze wat aandacht nodig hebben.

Als je alles goed schoongemaakt hebt is het tijd je fiets af te spuiten (op dezelfde manier als hierboven beschreven). Daarna goed drogen, in de zon... met een droge, niet pluizende doek. Wanneer alles goed droog is kan je met het vet in de weer. Ketting, derailleur, cassette, frame en alle draaiende onderdelen. Alles heeft natuurlijk zijn eigen smeermiddel, met eigen doel.

Een glimmende fiets is het resultaat van je harde werk, en fijn fietsen dat je de volgende keer doet!

Winkelwagen
Scroll naar boven