Rijden in het donker

In de winter wordt het vroeg donker, eventjes fietsen na je werk, lekker ontspannen is er niet meer bij. Of toch wel… je zou ook gewoon in het donker kunnen gaan fietsen! Nog nooit gedaan?! Lees hieronder verder en we maken je enthousiast…

Wanneer je altijd dezelfde route fietst kan dit op een gegeven moment gaan vervelen, je weet elke boomwortel, gat in de weg te zitten. Maar wat als je hem nu eens in het donker fietst! De hele wereld ziet er anders uit… ben je hier wel eerder geweest?

Hou er wel rekening mee dat je gezichtsveld kleiner is, je moet dus anders rijden dan overdag. Sneller reageren op bochten, kuilen en andere oneffenheden. De adrenaline pompt door je lichaam, en deze route lijkt wel nieuw… alsof je hem voor het eerst fietst.

Verlichting is in deze dan ook heel erg belangrijk. Zorg dat je goed verlicht bent, zowel een koplamp als een achterlamp. Zonder fatsoenlijke verlichting kan je het bos niet in! Tegenwoordig is er verlichting die er speciaal voor gemaakt is. Let op het aantal Lumen dat je lamp heeft, je bent toch minimaal 650 Lumen nodig voor het bos. Maar hoe meer hoe fijner! En helemaal fijn is het als je op je helm een lamp hebt, maar ook op je fiets en dan voor en achter. Wanneer je een lamp op je helm hebt kan je de bocht inkijken en verlichten! Dat maakt dat je hem sneller kan nemen.

Draag reflecterende kleding, fijn voor de mensen die je tegenkomt, je bent goed zichtbaar (dit geldt eigenlijk altijd). In veel artikelen is hier al rekening mee gehouden, denk aan schoenen, handschoenen en reflecterende biesjes op kleding. Ook is er tegenwoordig veel kleding in knalkleuren, denk aan geel en oranje. Veiligheid boven alles!

In het bos is het rustig, maar kijk goed of je hier wel mag fietsen na zonsondergang, er zijn plekken waar dit niet toegestaan is. Er worden tegenwoordig ook ritten georganiseerd in het donker.  En houd natuurlijk altijd rekening met de dieren in het bos!

En ga natuurlijk nooit alleen in het donker rijden. De kans dat je er wat gebeurt is iets groter dan overdag, en dan wil je in het donker niet alleen zijn. Het is fijn als er iemand bij je is… mocht er wel wat gebeuren. En fietsen met al die lampjes achter elkaar is toch ook een geweldig spektakel.

Hoe dan ook, het is geweldig om dit eens te proberen. We hopen je enthousiast gemaakt te hebben en dat je deze winter lekker door kan blijven fietsen, ook wanneer het donker is! Gewoon gaan!

Winkelwagen
Scroll naar boven