Smeren verschil zomer en winter

Dat loopt gesmeerd! Geldt dat ook voor jouw ketting?

Een goed gesmeerde ketting is één van de belangrijkste onderdelen om iedere training of toertocht met plezier af te ronden en de levensduur van de drivetrain te verlengen. Maar wat is goed gesmeerd? Maakt het bijvoorbeeld uit onder welke weersomstandigheden je rijdt? Is de smering in de zomer anders dan in de winter? Moet je onderscheid maken tussen het smeren van de ketting voor je racefiets of het smeren van de ketting van je atb of e-bike. Lees hieronder een paar belangrijke tips.

Voordat je gaat smeren, moet je eerst poetsen!

Met welk middel je ook gaat smeren, doe dit pas wanneer je ketting, tandwielen en derailleurwieltjes schoon zijn. Voor het schoonmaken heb je ontvetter, een doek, een schoonmaakkitje of een oude tandenborstel nodig. Eerst spuit je de onderdelen in met een ontvetter, daarna wacht je even een paar minuutjes, waarna je met schoon water, een doek en een borstel het vuil verwijderd. Voor een grondige schoonmaakbeurt van de cassette is het handig om het achterwiel te verwijderen, zodat je met een doek goed tussen alle kransjes kunt komen.
Na de schoonmaak is het belangrijk dat je de boel weer goed droogmaakt. Als je in het bezit van een compressor bent, blaas je het vocht eenvoudig weg. Zo niet, neem dan een oude handdoek of andere niet pluizende doek.
Tot hier maakt het nog niets uit in welk seizoen of bij welk weertype je gaat rijden.

Smeren in de winter (natte omstandigheden)

Omdat het in de winter vaak natter en smeriger is, is het goed om je ketting te behandelen met een olie, ook wel lube genaamd. In de winter kies je het beste voor een wet lube. Deze is dikker en blijft daardoor beter op je ketting zitten. Voorzie ieder schakeltje van een druppeltje en laat de ketting al schakelend over alle kransjes van je cassette draaien. Hiermee voorzie je deze ook meteen van een dun beschermde laagje. Laat de boel een uurtje inwerken. Voordat je aan je fietstocht begint, haal je met een doek de overtollige olie van de ketting. Want let wel: een teveel aan olie trekt namelijk juist vuil aan.

Smeren in de zomer (droge omstandigheden)

Het duurt misschien nog een paar maanden, maar het mooie, warme en droge weer komt er weer aan. Om je ketting onder deze omstandigheden te laten lopen als een zonnetje, adviseren wij om een wax te gebruiken. Wax is een smeermiddel gemaakt op parafine basis. Deze dringt goed in de ketting door en na het aanbrengen verdampt het water in de wax en blijft er een dun laagje wax over. Dit laagje zorgt ervoor dat water en vuil afgestoten worden. Dus je ketting blijft langer schoon. Je hoeft dan ook niet na iedere rit de boel te ontvetten, maar kunt per keer bekijken of je ketting nog lekker loopt. Zo ja, dan zet je ‘m weg en spring je zelf lekker onder douche. Zo niet, dan breng je even snel een nieuw laagje aan en spring je alsnog snel onder de douche.

Vergeet tenslotte niet om je keel te smeren, bijvoorbeeld met een lekker koel biertje!

Wil meer weten over de verschillende producten om je fiets te onderhouden, kom dan gerust een keer langs in de winkel. We hebben een heel assortiment van Cyclon onderhouds- en smeringsproducten.

Winkelwagen
Scroll naar boven