In Nederland zien we steeds meer speed pedelecs op de weg. Dit is niet zo gek, aangezien deze elektrische fietsen verschillende voordelen bieden. In dit artikel willen wij daarom graag stilstaan bij deze voordelen en waarom een speed pedelec een goede overweging kan zijn. Ook zullen wij proberen een rekenvoorbeeld geven van hoeveel geld je kunt besparen door voor een speed pedelec te kiezen in plaats van een tweede auto. Ten slotte zal ik de gezondheidsvoordelen van een speed pedelec bespreken.

Een speed pedelec is een elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot 45 kilometer per uur. Dit maakt het mogelijk om snel en comfortabel grotere afstanden af te leggen. Maar wat zijn nu precies de voordelen van een speed pedelec?

Allereerst is een speed pedelec een stuk goedkoper dan een tweede auto. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de kosten van een gemiddelde tweede auto, dan kom je al snel uit op een bedrag van zo’n 300 euro per maand. Dit is inclusief kosten voor brandstof, verzekering en onderhoud. Een speed pedelec is daarentegen een stuk goedkoper in gebruik. De gemiddelde prijs van een speed pedelec ligt tussen de 4000 en 7000 euro. Daarnaast zijn de kosten voor onderhoud en verzekering ook aanzienlijk lager dan bij een auto. Als je dus de keuze hebt tussen een tweede auto of een speed pedelec, dan kan het zeker de moeite waard zijn om voor de laatste optie te kiezen.

Daarnaast is een speed pedelec ook een stuk beter voor het milieu dan een tweede auto. Een speed pedelec stoot namelijk geen CO2 uit en is daarom een duurzaam alternatief voor de auto. Bovendien neemt een speed pedelec ook veel minder ruimte in beslag dan een auto. Dit is vooral handig als je geen 2de parkeerplek beschikbaar hebt een fiets kun je binnen wilt parkeren.

Een speed pedelec kan ook bijdragen aan een gezondere levensstijl. Door regelmatig te fietsen, verhoog je namelijk je conditie en verbeter je je gezondheid. Daarnaast is fietsen ook een stuk beter voor je mentale gezondheid dan bijvoorbeeld autorijden. Fietsen zorgt namelijk voor ontspanning en kan stress verminderen.

Maar wat levert een speed pedelec nu concreet op in vergelijking met een tweede auto? Om dit te berekenen, hebben wij een voorbeeldsituatie genomen. Stel, je woont in Raalte en werkt in Zwolle. Je wilt graag weten wat je kunt besparen als je met de speed pedelec naar je werk gaat in plaats van met de tweede auto.

Als we kijken naar de afstand tussen Raalte en Zwolle, dan is dit ongeveer 25 kilometer enkele reis. Met de auto doe je hier ongeveer 32 minuten (in de spits) over. Met de speed pedelec doe je hier gemiddeld 39 minuten over. Met een standaard E-bike zou deze afstand ongeveer 52 minuten duren. Laten we ervan uitgaan dat je per week vijf dagen naar Zwolle moet voor werk. Dat betekent dat je per week 250 kilometer aflegt en per maand ongeveer 1000 kilometer.

Als je de kosten van een tweede auto vergelijkt met die van een speed pedelec, dan kom je al snel tot de conclusie dat de speed pedelec een stuk voordeliger is. Stel, je hebt een tweede auto die gemiddeld 1 op 12 rijdt en je betaalt per maand 150 euro aan brandstof, + 150 verzekering en onderhoud. Als je vervolgens kijkt naar de kosten van een speed pedelec, dan zijn deze veel lager. Laten we ervan uitgaan dat je 5.000 euro betaalt voor een speed pedelec en dat je per maand €50,- euro onderhoud en verzekering +  15 euro energie kwijt bent. Als je dit vergelijkt met de kosten van een tweede auto, dan bespaar je maandelijks al snel ruim 200 euro. Afschrijving tussen auto en fiets zullen na 5 jaar ongeveer het zelfde zin. Vandaar dat we de basis investering niet meenemen in het vergelijk.

Maar de voordelen van een speed pedelec gaan verder dan alleen financiële voordelen. Zoals eerder genoemd draagt het gebruik van een speed pedelec bij aan een gezondere levensstijl. Door regelmatig te fietsen, verbeter je je conditie en verlaag je de kans op hart- en vaatziekten. Ook kan fietsen bijdragen aan een betere nachtrust en verminderde stresslevels.

Een ander voordeel van de speed pedelec is dat het een duurzame en milieuvriendelijke manier is om te reizen. In tegenstelling tot een auto, stoot een speed pedelec geen CO2 uit en is het daarom een duurzaam alternatief voor de auto. Hiermee draag je bij aan een beter klimaat en een gezondere leefomgeving.

Tot slot draagt het gebruik van een speed pedelec ook bij aan een betere bereikbaarheid. In tegenstelling tot de auto, sta je niet stil in de file en ben je flexibeler in het kiezen van je route. Bovendien neemt een speed pedelec minder ruimte in beslag dan een auto en is het daarom gemakkelijker om deze te parkeren.

Kortom, de speed pedelec biedt verschillende voordelen ten opzichte van de tweede auto. Het is niet alleen goedkoper en duurzamer, maar ook gezonder en flexibeler. Het kan daarom zeker de moeite waard zijn om te overwegen om een speed pedelec aan te schaffen.

 

 

Winkelwagen
Scroll naar boven